eline schakelt met rijles

Mijn eerste keer schakelen met rijles

Het is een regenachtige dag. Op het eerste gezicht niet echt een op naar uit te kijken. Bijna is het twee uur ’s middags. Toch heb ik ontzettend zin in wat er deze middag gaat komen… Het klinkt misschien wat overtrokken allemaal, maar ik ben eigenlijk best heel enthousiast voor mijn tweede rijles die ik vandaag ga krijgen in Almere. Volgens mijn vriendinnen zou deze Almeerse rijschool de beste zijn. Dus dat wordt er niet zomaar een rijles. Het wordt er een waar ik voor de eerste keer ga leren schakelen tijdens het rijden. Best spannend, al zeg ik het zelf.

Wanneer ik instap in de lesauto van mijn instucteur gaat het gebeuren. Hij stelt me nog even gerust en doet het schakelen nog even voor mij totdat we het dorp uit zijn. Lekker nog even de laatste vijf minuutjes alleen maar gas geven en sturen, maar straks komt toch echt het echte werk van het autorijden.

Als eerste laat hij mij zien hoe je de versnellingspook vasthoudt. Ik moest mijn hand om de pook heen leggen en mijn duim aan de zijkant zetten.  Geen idee welke versnelling hij nu in zit, denk ik bij mezelf. Gelukkig stelt de rijnstructeur mij al snel gerust.

versnellingspook rijschoolWe gaan even langs de weg staan waar hij mij de verschillende versnellingen laat zien. Ik moet de pook weer stevig vastpakken en voorzichtig heen en weer halen terwijl ik de koppeling ingetrapt heb. Volgens hem kan ik zo precies voelen wanneer ie in de versnelling zit en wanneer niet. Wanneer de auto volledig uit de versnelling is, staat hij in zijn vrij zo heb ik geleerd. Je kunt dit makkelijk controleren doordat je de pook dan alle kanten op kunt bewegen.

Tijd om te leren hoe het werkt vanaf het wegrijden. De eerste in de tweede versnelling zitten precies onder elkaar legt mijn rijinstucteur uit. Hij pakt mijn hand vast terwijl ik de pook vast heb en duwt hem langzaam naar voren. Dit is de eerste versnelling, voel je het? Ik knik ja, en hou hem stevig vast…

Langzaam trekt hij mijn hand recht naar achteren, waarbij de pook in zijn tweede versnelling schiet. Makkelijk is dat hè, merkt hij op. Hij heeft gelijk, op deze manier gaan de rijlessen echt super simpel en ben ik ervan overtuigd dat ik snel mijn rijbewijs ga halen.

Het wordt nog simpeler wanneer hij mij uitlegt dat hetzelfde eigenlijk geldt voor de derde en vierde versnelling en voor de vijfde en de zesde versnelling.

Het enige dat anders werkt is zijn achteruitversnelling. Daarvoor moet ik de pook een klein beetje indrukken en daarna iets naar links trekken. Dit moet mij gaan lukken, ik ben nu al helemaal overtuigd van deze Almeerse rijschool. Nog even wijst hij mij op het tekeningetje op de versnellingspook. Dat is hoe je van de tweede naar de derde versnelling gaat. Heb je zin om te beginnen?

Met mijn voet houd ik de koppeling nog steeds ingetrapt. Ik ben helemaal klaar voor deze rijles. Zet hem maar in zijn eerste versnelling klinkt het door mijn rijinstucteur. Laat vervolgens je koppeling langzaam opkomen en geef een beetje gas bij. De auto komt vooruit! Het is mij gelukt denk ik euforisch bij mezelf! Geef nog meer iets meer gas. We gaan nu nog sneller en de toerenteller is al voorbij de 3000 toeren. Dit is het moment om over te schakelen legt mijn instructeur uit. Trap je koppeling in en haal tegelijkertijd je rechtervoet van het gaspedaal. Zo gezegd zo gedaan. Gelukkig legt hij het rustig in stapjes uit zodat ik het allemaal kan bijbenen. Trek nu de versnellingspook naar achteren en zet hem in zijn 2. Ook dit lukt mij. Goed… Laat je koppeling weer opkomen met je linkervoet. Voel je dat de versnelling weer aangrijpt? Ik voel het, de auto rijdt en nog steeds. Prima gedaan zegt mijn instructeur en hij vraagt mij weer meer gas te geven met mijn rechtervoet. Zo! Dat was toch prima te doen, zegt hij enigszins retorisch. Inderdaad, waar heb ik me druk om gemaakt zeg! Leren schakelen en autorijden bij Rijschool Motion is eigenlijk best heel erg leuk! Nu op naar mijn volgende lessen, ik kijk er nu al naar uit!

Wil jij nou ook weten bij wie ik rijles neem, of ben je op zoek naar een goede autorijschool? Dit zijn de contactgevens van mijn rijinstructeur. Wie weet ga je wel net zo snel als ik mijn rijbewijs halen?!

Rijschool Motion

Mirostraat 35

1328 JP Almere

Telefoon: 06 – 8171 7875

Via Facebook kan je trouwens ook heel goed contact opnemen. De Facebookpagina van zijn rijschool vind je hier.